Terugblikken

De afgelopen weken hebben we als SVNF een aantal evenementen in HoltenExtra aangekondigd.

Na twee jaar konden we eindelijk weer gezamenlijk herdenken en vieren. Wat hadden we dat gemist. Nu mocht en kon het weer. Gelukkig hebben vele Holtenaren en ook menig toerist hier gebruik van gemaakt.

Op woensdag 8 april herdachten en vierden we de bevrijding van Holten. ’s Morgens werden de Stolpersteine gepoetst door leerlingen van OBS de Holterenk en ’s avonds werden er films gedraaid in de Oudheidkamer. Fijn dat zovelen gehoor gaven aan de oproep om de vlag uit te hangen.

Berry Swarthoff was op 19 april te gast op verschillende lagere scholen en vertelde vol bevlogenheid over de Tweede Wereldoorlog. Om kinderen te boeien en mee te nemen naar die tijd had hij kleding meegebracht. Een aantal kinderen werd zo een commandant, een piloot of een gevangene enzovoorts. De kinderen hebben aandachtig geluisterd en veel geleerd. 

Op Koningsdag 27 april was het gelukkig schitterend weer. De aubade en de kleedjesmarkt werden druk bezocht. De gedecoreerden waren van de partij en er werd gezongen door de Möl’nzangers. Ook de Brandheultjes waren op de Smidsbelt te vinden. Dit zorgde voor nog meer sfeer. Er werden goede zaken gedaan door zowel de verkopende – als de kopende partijen. Kortom, het was weer als vanouds gezellig op en rondom de Smidsbelt. Uiteraard konden we de ouderen onder ons niet vergeten. We hebben bij de Diessenplas het heerlijke oranje gebak van bakkerij Nijkamp laten bezorgen voor de bewoners, en zij hebben genoten!

4 mei was de dag van de dodenherdenking. De herdenking op de Canadese Begraafplaats werd door velen bezocht. Zoals altijd was dit een indrukwekkende gebeurtenis.

’s Avonds was de herdenking in de Dorpskerk. Aansluitend werd er in stilte naar het monument aan de Molenbelterweg gelopen. Daar werden kransen gelegd en werd er twee minuten stilte in acht genomen.

Het was fijn om elkaar eindelijk weer te mogen ontmoeten tijdens deze dagen. De kern van al deze dagen is dat er gevierd en herdacht wordt. Ook al kan dit in huiselijke kring, wanneer je elkaar in grote getale ontmoet, voelt het toch meer als een gezamenlijke gebeurtenis. We hopen dit gezamenlijke gevoel nog heel vaak met elkaar te mogen beleven. 

SVNF Stichting Viering Nationale Feestdagen