Na een aantal jaren dat de kaarsen zonder ceremonie geplaatst zijn bij de graven op de Canadese begraafplaats hopen we dit jaar op een echte traditionele kaarsenceremonie. Deze bijzondere traditie heeft zich vanuit Holten verspreid naar Commonwealth-Begraafplaatsen in het hele land.
Vele jaren geleden kwam een vrouw op de Canadese Begraafplaats in Holten. Haar naam was Lena van Dam, een Finse van geboorte, die met haar man in Holten woonde. Zij ontdekte dat hier ook een Finse soldaat begraven lag: “Armas Poik Kimaki.” In Finland is het de gewoonte dat er op kerstavond kaarsen worden geplaatst op de graven. Lena wilde dit graag voor Armas doen. Hierbij dacht ze ook aan alle andere soldaten die hier begraven liggen, die dan eigenlijk allemaal een kaars op hun graf moesten krijgen. Met dit idee ging Lena naar de Commonwealth War Grave Commission (CWGC) om toestemming te krijgen voor het plaatsen van 1394 kaarsen op kerstavond.
Na een tijdje gaf de CWGC Lena toestemming voor het plaatsen van de kaarsen, onder één voorwaarde: ze moest het langer dan één jaar doen. Lena stemde hiermee in, en in 1991 werden er voor het eerst op kerstavond brandende kaarsen geplaatst door de kinderen van de Holtense basisscholen. Tot 1996 zorgde Lena voor de financiering van deze kaarsen, die speciaal voor de gelegenheid uit Finland werden gehaald. Van 1997 tot 2010 zorgde de stichting Welcome Again Veterans voor de sponsoring van deze indrukwekkende plechtigheid. Sinds 2011 organiseert de Stichting Viering Nationale Feestdagen (SVNF) deze plechtigheid. Mede dankzij donaties van sponsoren! Sinds enkele jaren verspreidt deze traditie zich over andere Commonwealth-begraafplaatsen door heel het land.
De schoolkinderen van de Holtense basisscholen verzamelen zich op kerstavond om 16.15 uur bij de ingang van de begraafplaats om de kaarsen te plaatsen. De ceremonie begint om 16:30 uur.
Een aantal doedelzakspelers en midwinterhoornblazers zullen de herdenking muzikaal
begeleiden. Met een korte plechtigheid staan wij stil bij alle leed van de Tweede
Wereldoorlog. De eerste kaars wordt geplaatst bij één van de “First Nations” soldaten, de oorspronkelijke bewoners van Amerika en Canada. Het Infocentrum Canadese Begraafplaats (ICB) heeft deze winter een tijdelijke expositie ingericht over de rol van de zogenoemde First Nations soldaten. Het ICB heeft speurwerk verricht waardoor we meer te weten zijn gekomen over de levensloop van deze jonge soldaat, genaamd Leo Francis Toney. Hij is gesneuveld bij de Wippertsbrug tijdens de bevrijding van Holten en ligt nu begraven op de Canadese Begraafplaats in Holten, locatie (plot, rij, nummer) 01 A 04.
Hierna plaatsen de schoolkinderen de rest van de kaarsen. Hiermee worden, de veelal jonge, mannen die hier begraven liggen herdacht.
De brandende kaarsen zetten de begraafplaats in een indrukwekkende gloed gedurende de hele avond en nacht. Na de ceremonie dalen de bezoekers weer van de berg af en worden er bij veel Holtense families pannenkoeken met worst gegeten, een andere traditie.
Belangstellenden zijn van harte welkom om tijdens de herdenking aanwezig te zijn! SVNF, de organiserende stichting achter de herdenking op de Canadese Begraafplaats adviseert bezoekers om zoveel mogelijk te voet of per fiets te komen. De Holterberg is op 24 december na 15.00 uur grotendeels afgesloten. Verkeersregelaars zullen alles in goede banen leiden.
