Kaarsenceremonie kerstavond 24 december Canadese begraafplaats

Ook dit jaar worden op kerstavond weer kaarsen geplaatst bij de graven op de Canadese begraafplaats. Deze bijzondere traditie heeft zich vanuit Holten verspreid naar Commonwealth-begraafplaatsen in het hele land.

De schoolkinderen van de Holtense basisscholen verzamelen zich op kerstavond om 16.15 uur bij de ingang van de begraafplaats om de kaarsen te plaatsen. De ceremonie begint om 16:30 uur.

Een aantal doedelzakspelers en midwinterhoornblazers zullen de herdenking muzikaal begeleiden. Met een korte plechtigheid staan wij stil bij alle leed van de Tweede Wereldoorlog. De eerste kaars wordt geplaatst bij Clarence Walter Aker. Hij werd 99 jaar geleden op kerstavond geboren in Elma, Manitoba.

Op 14 april 1945 sneuvelde hij bij Zutphen op 20-jarige leeftijd en nu ligt Clarence begraven op de Canadese begraafplaats in Holten, locatie (plot, rij, nummer) 02 C 06.

Hierna plaatsen de schoolkinderen de rest van de kaarsen. Hiermee worden de, veelal jonge, mannen die hier begraven liggen herdacht.

De brandende kaarsen zetten de begraafplaats in een indrukwekkende gloed gedurende de hele avond en nacht. Na de ceremonie dalen de bezoekers weer van de berg af en wordt er bij veel Holtense families pannenkoeken met worst gegeten, een andere traditie.

Belangstellenden zijn van harte welkom om tijdens de herdenking aanwezig te zijn! De SVNF, de organiserende stichting achter de herdenking op de Canadese Begraafplaats, adviseert bezoekers om zoveel mogelijk te voet of per fiets te komen. De Holterberg is op 24 december na 15.00 uur grotendeels afgesloten. Verkeersregelaars zullen alles in goede banen leiden.