BEVRIJDINGSDAG HOLTEN 8 APRIL

BEBRIJDINGSDAG HOLTEN   8 april

Op 8 april is het precies 77 jaar geleden dat Holten werd bevrijd van de Duitse bezetting. Vijf jaar lang was er oorlog in de wereld, en ook in Holten. Het was een verschrikkelijke tijd. Er zijn steeds minder mensen die deze vijf lange jaren en de bevrijding op 8 april hebben meegemaakt. Gedurende die vijf jaar zijn er veel slachtoffers gevallen: Nederlanders, burgers, soldaten, Joden, Duitsers, geallieerden, arm, rijk, homoseksuelen, Roma/Sinti, jongeren, ouderen, Nederlanders in Jappenkampen, mannen, vrouwen, Holtenaren, etc. etc. Tijdens de bevrijding van Holten, rondom de 8ste april 1945, gaven 25 jonge Canadese soldaten hun leven voor onze vrijheid. In Holten staan her en der monumentjes om ons hieraan te herinneren. Eén van die jongens ligt in Groesbeek begraven de andere 24 op de Canadese begraafplaats te Holten. In het informatiecentrum bij de Canadese begraafplaats vindt u de achtergronden van veel van deze jonge jongens. Ook aan Duitse zijde vele gesneuvelden.

De Canadezen kwamen uit het zuiden en kregen bij de Schipbeek veel tegenstand. Ook de spoorlijn van Deventer naar Almelo was van strategisch belang. De gevechten waren hevig en hebben veel indruk gemaakt op hen die het hebben meegemaakt, soms van afstand, soms midden in het geweld.

Maar uiteindelijk op 8 april was Holten dan bevrijd. Het was feest in Holten.

Twee jaar geleden werden we opgeschrikt door het coronavirus. De coronamaatregelen zijn op 23 maart bijna geheel opgeheven. En nu is het oorlog in een land niet zo heel ver bij ons vandaan: Oekraïne. Het brengt ons van de wijs, ons leven staat weer op z’n kop. We zijn van slag.

Beide crisissen leren ons hoe fragiel vrijheid is. Het is niet vanzelfsprekend. We moeten er aan blijven werken en het koesteren.

Op 8 april vieren we dat Holten is bevrijd door de Canadezen. Jaarlijks worden op 8 april de Stolpersteine in de Oranjestraat, Dorpsstraat en Burgermeester van der Borchstraat gepoetst door de leerlingen van een basisschool. Dit doen zij samen met vrijwilligers van de oudheidkamer. Dit jaar gaat Berry Swarthoff voor een aantal groepen 8 van meerdere basisscholen een lezing over de tweede wereldoorlog verzorgen. ’s Middags wordt de uitbreiding van het informatiecentrum Canadese begraafplaats officieel geopend en ’s avonds draait er een film in de oudheidkamer.

 We roepen u allen op om op vrijdag 8 april 2022 massaal de vlag uit te hangen, om deze dag niet onopgemerkt voorbij te laten gaan.

– Opdat wij niet vergeten –