Over een paar weken gaat de jaarlijkse Holtense kwisavond weer van start. Voor kwisvoorbereider van het eerste uur Mieke Urff en SVNF-voorzitter Lianne Jongsma een goede reden om de handen ineen te slaan. “Ieder jaar presenteert de Holtense kwis weer een kwisboek met fantastische opdrachten. Als SVNF zagen we mooie kansen om beide organisaties voor een avond met elkaar te verbinden.” De SVNF is ieder jaar verantwoordelijk voor de organisatie van Koningsdag en de herdenkingen op de Canadese begraafplaats op 24 december en 4 mei. Komend jaar komt daar ook de viering van 5 mei bij. De organisatie draait al op volle toeren. “Vanwege 80 jaar bevrijding verwachten we veel Canadese gasten. Omdat Holten en Canada een bijzondere en warme band hebben, willen we graag een prachtig visitekaartje afgeven. En daarin zagen we een mooie samenwerking met de organisatie van de Holtense Kwis”, aldus Jongsma. Mieke vult aan: “Ieder jaar wordt weer nagedacht over uitdagende en verrassende opdrachten. Dit jaar hebben we deze onder andere gevonden in de samenwerking met de SVNF.”
Op de vraag wat de samenwerking precies inhoudt, vertellen de dames enthousiast dat een van de opdrachten voor de teams bestaat uit het maken van een bevrijdingswimpel. In de periode tussen 8 april, de dag dat Holten is bevrijd, en 5 mei wapperen alle wimpels vrolijk boven de Dorpsstraat. “Dit idee ontstond toen ik vorig jaar las over de zogenaamde bevrijdingsrokjes”, vertelt Jongsma. “Na de oorlog droegen vrouwen bevrijdingsrokken. Deze rokken waren gemaakt van kleine en verschillende lapjes stof. Ze symboliseerden onder andere de naoorlogse saamhorigheid. De bevrijdingswimpels vormen de variant op de rokjes en symboliseren de saamhorigheid van Holten.” Mieke Urff voegt daaraan toe: ”Toen de SVNF bij ons aanklopte, waren we direct enthousiast. De saamhorigheid die de achterliggende gedachte van de wimpels vormt, is ook precies
de saamhorigheid die de Holtense Kwis nastreeft.” Op de vraag van onze verslaggever of je niet enorm handig moet zijn om dergelijke wimpels te naaien antwoordt Jongsma: “Och, dat valt wel mee hoor. Met een beetje hulp van mijn moeder kwam ik een heel eind. Bovendien hangen de wimpels erg hoog, dus als een stikseltje niet helemaal recht is, valt het echt niet op.”
Inschrijven voor de Holtense Kwis
De inschrijving ging dit jaar op 1 november van start en staat nog steeds open. Natuurlijk kwamen de eerste inschrijvingen al snel na middernacht binnen: dan ben je immers Team 1! Maar dat is geen enkele garantie voor de kans om de winnaar te worden.
Op social media en in appgroepen is te zien dat Holtenaren druk bezig zijn met het samenstellen van een sterk team. Daarom geeft de kwisorganisatie nog een paar tips voor het vormen van een kansrijk team:
· Zorg vooral voor diversiteit binnen je team. Drie generaties is echt ideaal.
· Denk op tijd na over een geschikte teamcaptain. Iemand die ervoor zorgt dat jullie team werkt als een goed geoliede machine.
Dit jaar is een textielspecialist, voor wie de naaimachine geen geheimen kent, dus een geweldige aanwinst. Met het maken van de vrijheidswimpel halen de teams de eerste punten al binnen en natuurlijk mag een team ook twee wimpels inleveren. De wimpels zijn 100 cm lang en 50 cm breed en bestaan uit diverse rode, witte, blauwe en oranje lapjes stof. Ze worden op 27 december, samen met het ingevulde antwoordenboekje, ingeleverd. De precieze informatie daarover staat in het kwisboek.
De werkbeschrijving van de wimpel is te vinden op de website van de Holtense Kwis (via de website van het Kulturhus) en op de website van SVNF Holten. Daar zijn ook enkele voorbeelden te vinden. De teams hoeven dus zeker niet tot de kwisavond te wachten met het uitvoeren van deze opdracht.
Deze wimpel is door Yvonne Brandt van Repaircafé Holten gemaakt uit lapjes van blouses en shirts
Klik op onderstaande link voor meer informatie over de opdracht. Tevens zijn er links naar sjablonen beschikbaar.