Koningsdag 2021

We hadden het ons allemaal heel anders voorgesteld, Koningsdag 27 april 2020, de dag dat we de 53ste verjaardag van onze koning Willem-Alexander vieren. Vanwege de coronacrisis werden de geplande “reguliere” activiteiten allemaal geschrapt. Geen vrijmarkten en massaal bezochte concerten in de open lucht. Ook in Holten werd het programma geschrapt en ook in 2021 zijn geen activiteiten mogelijk.


Het is een nationale feestdag in het Koninkrijk der Nederlanden ter ere van het staatshoofd. Voor de meeste werknemers is het een vrije dag, waarop tal van activiteiten worden gevierd. De dag laat ons zien dat we trots zijn op ons vaderland en verbondenheid voelen als inwoners, zaken waar we zuinig op moeten zijn, juist nu.

Deze nationale feestdag kent een lange geschiedenis. In de 19de eeuw was het “Waterloodag” die op 18 juni werd gevierd. Op 18 juni 1815 werd Napoleon Bonaparte tijdens de veldslag bij Waterloo (plaatsje destijds gelegen in de Zuidelijke Nederlanden, nu België) definitief verslagen. De herinneringen vervaagden en het feest stierf een zachte dood.

Bijzonder is dag op 31 augustus 1885 de eerste “Prinsessedag” werd georganiseerd. Het was toen de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. In november 1890 overleed Koning Willem III en toen Wilhelmina op 31 augustus 1898 achttien werd, werd zij regerend vorstin. Koninginnedag was geboren en werd tot 1948 op 31 augustus gevierd.

Koningin Juliana
In 1948 volgde Juliana haar moeder Wilhelmina op en werd Koninginnedag in het vervolg op 30 april gevierd. In de loop van de jaren kregen steeds meer mensen meer vrije dagen en kon 30 april uitgroeien tot een landelijke feestdag. Het was de tijd van bloemenhulde op Paleis Soestdijk, de televisie kwam in beeld en er werden defilés gehouden. Vaak was er een aubade bij het gemeentehuis, afgesloten met “het Wilhelmus” en werden er kinderspelen georganiseerd met zaklopen en koekhappen. Vaak werd de dag afgesloten met vuurwerk.

Koningin Beatrix
Op 30 april 1980 was de troonopvolging van Beatrix en zij besloot om Koninginnedag, niet op haar verjaardag, 31 januari, te houden maar uit eerbetoon aan haar moeder te laten staan op 30 april, wat vanwege het weer ook een betere datum is voor festiviteiten.
Ook de vorm van Koninginnedag veranderde, de koninklijke familie ging het land in en werd getrakteerd op lokale specialiteiten, demonstraties, ambachten en Oudhollandse spelen.

Koning Willem-Alexander
Op 30 april 2013 had de troonwisseling plaats waarbij koningin Beatrix troonsafstand deed en haar zoon, prins Willem-Alexander, in Amsterdam werd ingehuldigd als Koning der Nederlanden.
Vanaf dat moment heet deze nationale feestdag “Koningsdag” en wordt gevierd op de verjaardag van onze koning, 27 april.

Onlosmakelijk verbonden met Koningsdag zijn onder andere Koningsnacht, lintjesregen, Koningsspelen, Koningsdagconcert, oranjebitter, aubade, vrijmarkten, vuurwerk, Wilhelmus en de kleur oranje.

Een aantal Koninginnedagen heugen ons nog zeer vanwege bijzondere tijden. In 2001 werd er geen plaats bezocht vanwege de mond-en-klauwzeerepidemie (MKZ) en in 2009 werd de viering afgebroken wegens de aanslag op de koninklijke stoet voor paleis het Loo in Apeldoorn. Ook nu zijn het bijzondere tijden.

Ook in 2021 ijn de reguliere activiteiten niet mogelijk en zullen we Koningsdag op een andere manier moeten vieren. Het zal in ieder geval een hele andere Koningsdag worden dan gewoonlijk. Laten we in ieder geval massaal de Nederlandse vlag uithangen om onze verbondenheid en eenheid te tonen.

Een goede Koningsdag gewenst.

SVNF Stichting Viering Nationale Feestdagen

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe

blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik toch vroom mag blijven,
uw dienaar t’aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.

Sociaal bezig?Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email