Kerstavond: 1400 kaarsen branden

Ook dit jaar begint Kerst voor velen weer met het plaatsen van een kaars op maandag 24 december .

Vele Holtense schoolkinderen plaatsen jaarlijks op kerstavond een kaars bij elk graf op de Canadese Begraafplaats in Holten. De organiserende Stichting Viering Nationale Feestdagen hoopt dat het licht van de kaarsen en de warmte van het vuur een ieder tot nadenken stemt over de betekenis van saamhorigheid en vrijheid. Een beleving van drie generaties Holtenaren leest u hier.
Het branden van kaarsen is in 1991 door mw. Leena van Dam meegenomen als Finse traditie. Met deze traditie worden jaarlijks in Finland overleden dierbaren herdacht. Dit heeft ze ook naar de Canadese Begraafplaats gebracht en in samenwerking met de stichting WAV jarenlang getrokken. Tegenwoordig organiseert de stichting SVNF deze plechtigheid op de flank van de Holterberg.

Het is al jaren traditie, dat op deze avond de aanwezige schooljeugd en de overige aanwezige kinderen bij elk van de 1394 graven een herinneringslicht plaatsen om zo de hier begraven, veelal zeer jonge mannen, ook na bijna 70 jaar te herdenken. Een aantal doedelzakspelers en midwinterhoornblazers zal de herdenking opluisteren. Een korte plechtigheid maakt deze herinnering tot een zinvol moment om stil te staan bij alle leed, dat niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook nu nog steeds door oorlog en geweld veroorzaakt wordt.

SVNF, de organiserende stichting achter de herdenkingen op de Canadese Begraafplaats, adviseert bezoekers om zo veel mogelijk te voet of per fiets te komen, want de Holterberg is Kerstavond deels afgesloten voor verkeer. Verkeersregelaars zullen alles in goede banen leiden, al zal de automobilist (aanrijroute alléén vanaf hotel ‘t Losse Hoes) genoegen moeten nemen met een korte wandeling vanaf de parkeerplaatsen.

Vanzelfsprekend is dit alles ook in 2018 weer vrij toegankelijk. Het initiatief wordt door onze donateurs, verschillende sponsoren en vele vrijwilligers mogelijk gemaakt.

Brandende kaarsen

Zie voor een indruk van de bijeenkomst het artikel in Tubantia

Meer informatie over de Canadese Begraafplaats Holten kunt u vinden op de site van het Informatiecentrum